viernes, 22 de octubre de 2010

Diumenge 30 de durant l'any - 24 d'octubre

Benvolguts amics i amigues


Saber qui som, i fugir
de comparar-nos amb els altres

Es diuen a si mateixos: “jo sóc com s’ha de ser...”, i el perill està en el “...com “s’ha de ser.”
Aquesta espècie humana es repeteix sovint, no només en camp de la religió, sinó en el món de la política, de la societat, de la cultura, etc. Són els permanents posseïdors de la veritat. Per això es consideren que “són com han de ser”, perquè pensen que només ells tenen la veritat.
La paràbola que ens mostra l’evangeli d’avui és un atac directe de Jesús contra aquesta manera de comportar-se, encara, però, que cal entendre-la correctament,

Es cert que psicològicament és necessari que tothom tingui un bon concepte de si mateix (autoestima), però tot just aquest concepte ha de fugir de dos perills:
1) no anar pel món trepitjant els altres, i
2) comparar-se amb ells, per menysprear-los

El gran principi ètic de “no vulguis per als altres el que no vols per a tu, ens pregunta”: “¿ens agrada a nosaltres que ens trepitgen i ens menyspreen? Doncs, no haurem de trepitjar ni menysprear nosaltres als altres.

El fariseu de la paràbola considerava els altres “lladres, injustos, adúlters”. Lloava el que ell feia, i des del desconeixement, menyspreava el que suposava que feia el publicà. Sempre el mateix error de la doble mesura: Indulgent amb ell, condemnador dels altres...

Avui vivim en un món que no necessita condemnes, sinó misericòrdia, i el millor present que podem oferir els cristians i cristianes és reconèixer les nostres debilitats i febleses, agraïts sempre per la immensa bondat d’un Déu que ens estima i que estima el món que ell ha creat.

Maria ho va cantar en el Magnificat “El Senyor derroca els qui es creuen poderosos i exalça els humils”

LA PUNTILLA
Auditorio
Entre las noticias que han producido mayor ruido mediático esta última semana, seguro que podríamos enumerar, entre otras muchas, el cambio de algunos ministros /as, o el enfado de los vecinos de la Sagrada Familia por las desmesuradas medidas de seguridad en torno al 7-N, con motivo no sólo de la venida del Papa, sino porque allí se van a concentrar el mayor número de “autoridades” por metro cuadrado que se haya visto jamás…
Pero hay todavía otra noticia que ha producido más que ruido, un auténtico terremoto, y es “la boca caliente” de un alcalde que suele abundar en descalificaciones a las mujeres y que esta vez se ha pasado “tres pueblos”.
Su intervención ha provocado miles de indignaciones (algunas de ellas muy hipócritas…), pero quisiera subrayar una opinión muy sensata:
–Lo malo de estos payasos públicos es que siempre encuentran un auditorio que les ríe las gracias… Pues sí.

Fins la propera setmana

Manel Simó

No hay comentarios: