viernes, 18 de septiembre de 2009

20 DE SETEMBRE 2009 - Diumenge 25 de durant l'any.- La Puntilla

Benvolguts, benvolgudes, una setmana més, el començament d'un nou curs...

Qui és el més important?
A les lectures d’avui continua, en primer lloc, la clarividència de la carta de Jaume: “el fruit de la justícia neix de la llavor que els homes pacificadors han sembrat en esperit de pau”...¿D’on venen entre vosaltres les lluites i les baralles?...Desitgeu coses que no teniu, envegeu coses que no podeu aconseguir... ¡Quina bona reflexió en aquests moments d’una profunda crisi d’humanització, en una societat narcotitzada per l’afany de consumisme de coses materials!

Anem, però, a l’evangeli.
Jesús, després d’anunciar una vegada més, quin serà el seu destí final –la mort i la resurrecció-, marca com haurà de ser l’estil i el tarannà del seu Regne.
Havia sorprès als seus deixebles discutint sobre quin seria entre ells el més important, en un Regne que entenien com a poder polític i social, i aquest era el seu gran error.
Per això, Jesús es disposa a donar-los una esplèndida catequesi sobre l’actitud de servei, que és l’actitud ben contraria de l’actitud de dominar. Qui vulgui ser el primer –en el meu Regne– que sigui el servidor de tots...

Ens trobem ara en el començament d’un nou curs, i l’evangeli d’avui ens ofereix una molt bona ocasió per plantejar-nos els diferents serveis que es necessiten en una comunitat si vol créixer i ser fidel a la seva missió de difondre el Regne de Déu.
Els cristians i cristianes, els seguidors del Crist, haurem de ser, avui més que mai, els grans servidors, acollint tothom, intervenint en les tasques socials comunes (institucions del poble, escoles, associacions de veïns, empreses, reivindicacions sindicals etc) i, sobre tot, en la comunitat parroquial (catequesi, celebracions, tasques de manteniment, grups de formació, tallers, etc.), i oferint sempre un esperit de disponibilitat, particularment envers els més febles.
Hem de ser conscients que aquestes idees sobre el sentit de la primacia i la superioritat, a nivell social i religiós, s’enfronten totalment amb les idees que ens envolten. Però aquesta és la grandesa de la proposta de Jesús. Les coses valuoses sempre són costoses.


La Puntilla
Nuevos retos
Hay personas a las que desde pequeñas les enseñaron a dar un relieve especial al comienzo de un nuevo curso.
Se trata de reflexionar un poco y elaborar una lista de lo que se pretende hacer y conseguir en el curso que empieza.
Es cierto que hoy esto, sin embargo, no suele agradar a la gente más joven, que prefiere vivir al día, en una pésima traducción de aquello que dijo el poeta, carpe diem.
Como también es verdad que hay personas que han dejado de hacerlo porque su desánimo era constante cuando al finalizar el curso en cuestión observaban que los deseos y proyectos se habían quedado en deseos y proyectos...
Con todo, hay que dejar constancia que los psicólogos ven muy bien que nos ocupemos un poco en formular nuestros deseos, ya que “un deseo claramente definido, dicen
permite encauzar nuestras energías con acierto y efectividad”
Ahora bien, los deseos y los propósitos han de ser formulados desde un realismo posible, o sea, que sean cosas que están, con esfuerzo, a nuestro alcance.
Buen curso nuevo.

Doncs apa, a veure qui s'anima a escriure quatre lletres...
Manel