sábado, 5 de septiembre de 2009

Diumenge 23 - 6 de setembre 2009 - LA PUNTILLA

Diumenge XXIII del temps ordinari. Cicle B

Benvolguts amics i amigues,

Tres lectures molt sucoses
Avui és un d’aquests diumenges en els quals les tres lectures que ens ha ofert la litúrgia són molt profitoses.
Per això, deixeu-me subratllar algun aspecte de cada una d’elles.

Isaïes, en la primera lectura, ens ha llençat un crit: Sigueu valents, no tingueu por! Que n’és de bo i de necessari sentir avui aquestes paraules engrescadores! Davant el panorama social i religiós, quants motius trobem per al desànim i la tristor. Quants problemes personals, a voltes, per motius de salut, de manca d’il•lusió, de recursos...I el profeta insisteix: “sigueu valents, no tingueu por, perquè aquí teniu el vostre Déu que ve a fer justícia i a salvar...

A la segona lectura, el consell pot semblar una mica més utòpic, però molt vàlid: no comprometeu la vostra fe fent diferències entre les persones... La igualtat no nega l’originalitat i els trets específics de cada persona, però promoure la igualtat és reconèixer les necessitats de cadascú i esforçar-se per oferir a tothom els mitjans que necessiti per desenvolupar-se dignament. I l’exemple que posa sant Jaume és d’aquells que entra clarament pels ulls. La diferència entre les persones suposa la destrucció de la comunitat.

I al relat de l’evangeli, exclusiu de sant Marc, se’n presenta un signe molt expressiu: Jesús surt del cercle dels jueus, es dirigeix a terres paganes, i allà guareix un sordmut, símbol d’una humanitat tancada a la veu de Déu. El poble jueu ha refusat Jesús, i un pagà restarà obert a la fe.
Tancar-se en si mateix i desentendre’s dels altres és convertir-se en sordmuts morals: sord davant dels altres i mut per als altres.

I fixeu-vos en un darrer detall: aquell sordmut de l’evangeli va tenir la sort que uns altres li portaren a Jesús, i en Ell va trobar el pedagog actiu i pacient que el va reinserir a la societat. Avui són molts els qui necessiten algú que els ofereixi mitjans per recuperar la fe. Un dels grans mitjans és que s’apropin a una comunitat que els aculli, els engresqui, i els valori com a persones.



La Puntilla
Comunicadores
Al menos lo repetía un par de veces al año en sus clases:
–Recordad que hay cuatro tipos de comunicadores:

–Los que ni tienen nada que decir, ni saben cómo decirlo.

–Los que tienen mucho que decir, pero no saben cómo decirlo

–Los que no tienen nada que decir, pero saben cómo decirlo

–Los que tienen mucho que decir y saben cómo decirlo.

Los alumnos llegaron a entender que se refería, más o menos, a cuatro tipos de personas:

–los puros fantasmas

–los poco iniciados

–los vendedores de humo

–los que están bien preparados

Pero un alumno le interceptó:
–¿Y los que dicen, pero no hacen, hablan, pero no actúan, critican, pero no construyen, ¿son buenos comunicadores?

–Sí, son comunicadores de incoherencia....