sábado, 22 de enero de 2011

Diumenge tercer - 23 de gener 2011

Benvolguts i benvolgudes, amigos y amigas, conocidos y desconocidos...ahí van mis comentarios, con deseo siempre de colaborar.


Cridats a lluitar pel Regne
Callada per violència la veu de Joan Baptista, trobem avui a l’evangeli una veu nova, la de Jesús de Nazaret, que pren el relleu.
Jesús, però, ha abandonat Nazaret i s’ha traslladat a Cafarnaum, la capital jueva de Galilea, regió on el judaisme s’havia corromput amb el contacte amb les nacions paganes; i és allà, “en terra de mort”, on comença a sorgir “la llum nova de l’evangeli”
La veu de Jesús continua el missatge de Joan Baptista: “convertiu-vos, que el Regne és a prop” El regnat de Déu no és un tema individual, ni es redueix a un únic poble. Davant l’espiritualitat jueva –farisaica, individualista i excloent- Jesús presenta una espiritualitat que treballi per la salvació de tots. Un poble no s’allibera perquè una persona aïllada i privilegiada s’alliberi, sinó perquè sigui tot el poble el qui avanci i surti de la misèria material i espiritual.
La utopia, doncs, està servida, però manquen els col•laboradors per fer-la possible.
Jesús, com a nou profeta, fa servir per cridar a Pere i Andreu la mateixa invitació amb que Elies havia cridat Eliseu: •veniu amb mi, i citant Ezequiel (47,8) els hi diu “us faré pescadors d’homes”, expressió de la literatura jueva que es refereix als guerrers que lluitaven per una causa justa.
I Pere i Andreu, com després Jaume i Joan, donen una resposta immediata, Sentir i respondre a la crida suposa una opció de vida, una elecció, amb les conseqüents renúncies. Mai es diu un sí, sense haver de dir uns quants no...
“Convertir-se” és renovar constantment el nostre sí i continuar lluitant pel Regne.


La puntilla
Miedos
El teatro de Shakespeare alberga algunas frases que han pasado a la historia porque en su brevedad encierran grandes verdades e intuiciones.
Así, leo en boca de uno de sus personajes:
–De lo que tengo miedo es de tu miedo…
Hablemos de los miedos.
Los diccionarios ofrecen un par de definiciones:
–Perturbación angustiosa del ánimo por un riesgo o daño real o imaginario.
–Recelo o aprensión que alguien tiene de que le suceda algo contrario a lo que desea.
Pero, sea perturbación o sea recelo, lo que más preocupa son los efectos de los miedos.
–El miedo paraliza las decisiones y las conciencias
No deja de ser sintomático que un buen pedagogo como fue Jesús de Nazaret insistiera numerosas veces en el trato con los discípulos en una recomendación:
–No tengáis miedo…
Cuando los sociólogos analizan la sociedad de nuestro tiempo insisten en un diagnóstico:
–Somos víctimas de los temores. Tenemos excesivo miedo a perder...
–Pero ¿a perder qué?
En nuestras ansiedades radican con mucha frecuencia nuestros miedos

Espero comentarios...