viernes, 31 de octubre de 2008

Tots sant i Difunts - La Puntilla: Palabras

Tots sants, i
commemoració del fidels difunts
El camí dels benaurats i benaurades
Benvolguts amigues i amics:
De manera correlativa, cada any la litúrgia cristiana inicia el mes de novembre amb dues festivitats molt significatives: la festa de Tots els sants i santes, i la commemoració de tots els difunts. És com obrir les finestres cap el món futur, i veure i contemplar l’itinerari de les persones que acabada la seva cursa en aquesta vida, caminen vers l’abraçada definitiva amb Déu. Uns ja han arribat; altres van fent camí... Tots han deixat ja aquí la seva vida terrenal. Tots són difunts; i molts són ja plenament sants i santes, perquè ja han assolit la plenitud del Regne.

JORNADA DEL DIA 1: TOTS SANTS
“Alegrem-nos tots en el Senyor, en celebrar la festa de tots els sants i santes”.
Avui és una festa joiosa, perquè ens alegra saber que al llarg de la història han estat molts i molts els homes i dones, de totes les races, pobles i llengües, que, prenent-se seriosament el camí de les benaurances, comparteixen ja plenament la visió de Déu, amb la felicitat que això suposa. No recordem només els homes i dones que l’Església ha canonitzat o beatificat oficialment, sinó tots aquells i aquelles, molts dels quals segurament hem conegut, que van passar per aquest món deixant una petjada valuosa a la llum dels valors de l’evangeli. Avui estem orgullosos de pertànyer a un poble d’homes i dones que amb la seva estimació, la seva pobresa escollida, el seu anhel de justícia, la seva lluita per la pau, i el seu esforç i sofriment, són el gran anunci i la gran esperança d’una humanitat salvada.


JORNADA DEL DIA 2: TOTS ELS DIFUNTS
I si ahir centraven el nostre record en aquells i aquelles que ja han arribat al cara a cara amb Déu, avui fent memòria de tots aquells i aquelles que segurament encara es troben en l’itinerari d’arribar a la plenitud del Regne; i entre ells, recordem, sobretot, als difunts i difuntes més propers a nosaltres.
La fe ens diu que la mort física no és la mort total de la persona, i que el nostre destí final és la nova Jerusalem, on tots serem el seu poble i Déu serà amb nosaltres. La mort, per tant, no és caure en un buit tenebrós i desconegut, sinó el pas per entrar a una nova manera de viure. Vindré i us prendré, perquè també vosaltres visqueu allà on Jo estic

LA PUNTILLA
Palabras
Había traducido a Horacio en su juventud y se le habían quedado grabados aquellos versos: “delere licebit quod no edideris, nescit vox missa reverti”, o sea, más o menos:“es fácil corregir lo que aún no has dicho o publicado,pero la palabra lanzada ya no retrocede nunca” Y recordaba otro dicho que venía a decir lo mismo “uno es libre de sus silencios, pero esclavo de sus palabras”.
Con todo, no hay que tener miedo a las palabras, aunque éstas exijan el tributo de la sinceridad, la verdad, la coherencia y la fidelidad.
Sí es cierto que asistimos hoy a una inflación de las palabras, similar a la inflación de las monedas. Y no es lo mismo venerar a las “personas de palabra”, que recelar “de las palabras de las personas”.
Como no es igual “pensar lo que se dice”, que “hablar o escribir sin apenas reflexionar lo que se dice o escribe”.
Como una cosa es “hablar o escribir de lo que se conoce y se sabe”, y otra muy distinta “opinar o escribir sobre cualquier tema”.
Mas, a pesar de todo, sigue siendo cierto que “nos quedan las palabras” y también la Palabra…

1 comentario:

Anónimo dijo...

L'OBJECTIU DE GERMINANS

http://mossenagusti.blogspot.com/

Benvolguts germans,

¿Què volen aquesta gent?. ¿No us ho heu preguntat?

Una lectura, certament vomitiva en algunes ocasions, ens pot donar pistes molt clares. Tots els escrits anònims d’aquest grup de brètols insisteixen en una mateixa línia argumental: des de l’arribada del nostre Sr. Cardenal la nostra arxidiòcesi ha entrat en una deriva perillosa, allunyada de la doctrina de l’Església. El seu equip de confiança és considerat “liberal” –Déu meu!-, inexpert, poc preparat, sectari. El Cardenal Martinez Sistax és considerat com una persona arribista, sense consistència, temorosa, obsessionat per la seva imatge, sense autoritat i rodejat de sacerdots i teòlegs allunyats de la doctrina oficial de l’Església (doctrina que ells si saben interpretar i quan ho fan demostren la seva nul·la preparació teològica). El Seminari de Barcelona i la Facultat de Teologia es troben en el centre de les seves crítiques. Així mateix la Unió, i alguns sacerdots de la nostra diòcesi reconeguts per tots nosaltres com persones de gran valor, i estimades per tothom.

Així mateix els seus escrits demostren una nostàlgia, en molts sentits patètica, de la funesta etapa del Cardenal Carles. Sí, tots ells demostren un afecte i una vinculació personal –i fins i tot sentimental- amb el Cardenal Carles. Probablement alguns varen assumir responsabilitats durant aquella època i no suporten els canvis del Sr. Cardenal de fa uns anys. Per a Germinans, el Cardenal Carles és “l’heroi”, la persona que va intentar posar “ordre” a Barcelona. Per a Germinans, també, l’altra “heroi” és l’actual Bisbe d’Egara, Monsenyor Saiz Meneses. Permanentment estan contraposant el “bon govern” i el Seminari egarenc amb el “pèssim govern” i el Seminari de Barcelona. L’altra bisbe de referència de Germinat és, no podria ser menys, el “justet” bisbe de Vic.

Jo m’he preguntat moltes vegades que si tanta admiració tenen per en Sainz Menéses perquè no s’han desplaçat a Terrassa. Estarien al costat d’un bisbe de “la recta doctrina”, “intel·ligent”, “brillant”....¿Perquè no ho fan?.

¿I si aquest “grupet” de brètols estiguessin conspirant per portar Saiz Meneses a Barcelona amb el seu possible “plàcet”?. No ho veieu amics sacerdots de Barcelona. Aquesta és una jugada a cinc anys vista. És el grupet de devots del Cardenal Carles i de l’integrisme catòlic que s’han unit per desballestar i desestabilitzar l’arxidiòcesi de Barcelona, amb moltes males maneres, per promoure el d’Egara com a futur substitut del Cardenal Martinez.

Jo crec que aquest és l’objectiu d’aquest grupet d’impresentables, de malalts. Que tenen, però contactes importants via el Cardenal Carles i el Saiz Meneses. Sí contactes importants. Contactes amb el Cardenal Rouco.

Fixeu-vos bé. Existeix un Diari Digital especialitzat en informació religiosa que s’anomena “Religión en Libertad”, que pertany al grup “Libertad Digital”, propietat de Federico Jiménez Losantos. Aquest “Diari”, si podem utilitzar aquesta expressió, incorpora la web de Germinans i els articles del Cardenal Carles. Ben curiós, els articles del Cardenal Carles i la brutícia de Germinans en el mateix “Diari”, propietat de Federico Jiménez Losantos, amic conegut i protegit del Cardenal Rouco.

D’altra banda, el Cigueña, el Bloc del Integrisme Nacional-Católico Español, és un íntim del Cardenal Rouco, i ja sabeu, els que llegim aquest Bloc, com dia sí i dia també es dedica a insultar al nostre Cardenal Martinez.

Bé, amics, tot això ens ho diem quan ens trobem, però ningú ho escriu. Jo he decidit fer-ho.

He vist que al Bloc Contragerminansgerminabit.blogspot.com anuncien un dossier per a dintre de unes setmanes. Veurem quina informació ens aportaran.

Jo estic amb ells. Hem d’acabar amb Germinans! I, sobretot, evitar que l’hereu del Cardenal Carles algun dia pugui ser Arquebisbe de Barcelona. ¿No ho veieu?

Mossèn Tomàs Agustí i Balmes