sábado, 20 de noviembre de 2010

Crist Rei - 21-novembre 2010

Benvolguts, benvolgudes, l'últim diumenge...de l'any...i de seguida l'Advent...

Rei d’un Regne diferent
A mesura que nous cristians i cristianes accedeixen a aquesta festa de Crist sota el títol de ”Rei”, de ben segur que es pregunten: ¿quin sentit té avui aquest títol?
I això per diverses raons – perquè és un concepte que no té res a veure amb els “reis” d’aquest món; –perquè no hi hauran mancat professors tendenciosos que els hi hagin explicat la utilització i manipulació d’aquest títol a la guerra civil espanyola; – i, en definitiva, perquè el desconeixement de la cultura cristiana en general, i de la bíblica, en particular, és avui molt extens...
Per això, caldrà tornar a explicar que el títol, evidentment, fa referència a un Regne, i que aquest Regne, com pregarem al Prefaci de la Missa, és un “Regne universal i etern; de veritat i de vida; de santedat i de gràcia; de justícia, d’amor i de pau”.
O sigui: invoquem al Crist com aquell que va venir a instaurar un reialme que no és caduc, sinó universal i etern; un Regne on triomfi la veritat per damunt de la mentida, i la vida, per damunt de la mort; un Regne que porti als homes i dones cap a la santedat de vida, amb l’ajuda de la immensa gratuïtat de Déu; i un Regne on tres valors claus siguin la justícia, l’amor i la pau. I això ha de començar aquí, a la terra, a la vida de cada dia, per arribar un dia a la plenitud.
Segons l’evangeli d’avui és clar que al Crist el van condemnar per una causa política, per mostrar-se subversiu contra l’ordre establert, ja que era l’única competència que tenia Pilat. Però el que no va entendre Pilat, quan li va preguntar “si era Rei” és que Jesús li respongués que “el seu Regne no era d’aquest món”, és a dir que Ell no atacava directament els interessos de l’imperi romà, però que el projecte de vida que havia presentat eren veritablement revolucionaris. Un dels companys de Jesús en l’execució ho reconeix: “aquest no ha fet res de mal”. Havia entès el nou Regne...
“Senyor, vingui a nosaltres el vostre Regne”...


LA PUNTILLA
Experiencia
–A ti lo que te pasa es que no tienes experiencia…
La palabra “experiencia” resulta muchas veces bastante equívoca.
Porque si lo que quiere expresar es que las cosas que se conocen de verdad son las que antes se han experimentado, es cierto. Pero aquí quiero referirme al uso de la palabra “experiencia” que suelen hacer muchas personas para alardear, sobre todo ante los jóvenes, de que ellos, como ya han vivido muchos años y muchas batallas, lo saben todo sobre cualquier cosa, y mucho mejor que nadie…
Gandhi lanzó un pensamiento genial:
“El error de la juventud es creer que la inteligencia suple la experiencia; pero el error de la edad adulta es pensar que la experiencia sustituye a la inteligencia”.
Experimentar sin evaluar sirve de poco; y dejar de buscar nuevos caminos y de ponerse constantemente al día, es anular la inteligencia y la creatividad.
A una institución poco creativa no le aporta demasiado una experiencia pasada, aunque sea muy amplia. Y lo peor que le puede suceder a una persona, aunque tenga mucha “experiencia”, es que el alma “se le acostumbre”..


Salutacions
Manel